veterinat zvezdara

HITNE INTERVENCIJE

062 74 78 81

Zašto psi neprijatno mirišu kada su mokri?

Nema sumnje da je većina ljudi barem jednom u životu osetila neugodan miris mokrog psa, a vlasnici tih ljubimaca verovatno ga vrlo dobro poznaju


Foto: Thinkstock

 

 

Psi smrde kad su mokri. Međutim, da li mora da bude tako?

U stvari, psi smrde kad se pokvase nakon što ih vlasnik duže nije okupao. Sve neugodne mirise onoga što se skupilo u njihovoj dlaci – od stare hrane do malo izmeta – voda oslobađa u obliku isparenja.

Baš zbog toga nije loša ideja prati svog psa posebnim šamponom s vremena na vreme. Kad kupate svog ljubimca, nemojte zaboraviti da mu operete i krevet i ogrlicu.

Psi koji imaju dužu dlaku moraju se češće kupati i redovno češljati.

Psi takođe mogu da neprijatno mirišu ukoliko imaju parazite ili bakterijsku infekciju. Iako se mogu pojaviti bilo gde na psu, takve bolesti često zahvate deo kože koji je vlažan i dobro skriven.

Neki psi možda jednostavno luče višak ulja iz lojnih žlezda. To će takođe stvoriti vrlo karakterističan miris, a voda će to još više pojačati.

Razlog za posetu veterinaru je jedino ako vaš ljubimac ima neugodan miris dok je suv. To može biti znak infekcije uva ili problema s analnom žlezdom. Problemi sa zubima ili zubnim mesom takođe nisu isključeni, kao ni želudačne poteškoće.