veterinat zvezdara

HITNE INTERVENCIJE

062 74 78 81

5 hitnih slučajeva tokom praznka

 

Božićni i novogodišnji praznici su vreme poseta nama dragih ljudi. Međutim, u to doba godine, ljubimci češće pate od određenih zdravstvenih problema i povreda. Pročitajte kada se treba obratiti veterinaru, ali i kako sprečiti da do toga ne dođe.

 
 
 
 
 

 

1. Gastritis i enteritis 

Gastritis i enteritis se odnose na uznemireni stomak i creva, sa pratećim simptomima koji uključuju povraćanje i proliv. Do ovoga ponekad dolazi jer ljubimca često “častimo” poslasticama tokom praznika ali i zbog poremećenog režim ishrane. 

Prevencija: Zamolite goste da ljubimcu ne daju hranu bez dozvole. Drugo rešenje je da hranu držite na bezbednom mestu, van domašaja životinje. 

2. Posekotine i rane 

Tokom praznika ove povrede može da izazove novogodišnja i božićna dekoracija, ali i ukoliko vas posete gosti sa njihovim ljubimcem. Naime, razmirice životinja će biti česte oko teritorije, hrane i pažnje. Pročitajte kako treba reagovati ukoliko se vaš pas potuče sa drugim. 

Prevencija: Ukoliko dođe do razmirica i tuča, razdvajanje je najbolja opcija. Zatvorena vrata ili transporter mogu sprečiti nastajanje teritorijalnih sporova ljubimaca. 

3. Povrede mekih tkiva 

Ovo je prilično širok pojam, ali povrede mekih tkiva mogu nastati na različite načine. Naročito tokom praznika, česte su nezgode: ljubimac može istrčati ispred auta ako gost zaboravi da zatvori ulazna vrata, ili ga zbog nepažnje gosti mogu lako nagaziti. 

Prevencija: Pazite na vaše kućne ljubimce. Opet, zatvoranje u drugu prostoriju može biti dobro rešenje.

4. Gutanje stranog tela 

Trake od poklona, dekoracija i druge sitnice koje gosti mogu ostaviti… Ljubimci će jedva dočekati da se dokoaju tih svetlucavih stvari. Međutim, ukoliko pojedu neko od ovih stranih tela, može doći do ozbiljnih problema sa varenjem, pa i do hirurške intervencije. 

Prevencija: Sijalice i druge električne ukrase treba postaviti visoko van domašaja psa, kako se ne bi dokopao kabla i povredio. Najbezbednije je na donje grane jelke ne stavljati lomljive ili jestive ukrase. 

5. Trovanje čokoladom 

Čokolada se nalazi na listi namirnica koje nikada ne treba dati da kućnom ljubimcu. Zapamtite sledeće, što je čokolada tamnija, odnosno sadrži veći procenat kakaa, povećava se toksičnost. Pročitajte opširnije koliko je čokolada zapravo štetna u zavisnosti od veličine psa. 

Prevencija: Držite slatkiše van domašaja ljubimca, ne samo čokoladu, već i sve ostale. Slatkiši sa veštačkim zaslaživačima mogu biti podjednako opasni po životinje.