veterinat zvezdara

HITNE INTERVENCIJE

062 74 78 81

 

Prelom butne kosti kod mačke


Mačke su izrazito živahne životinje I istaživački raspoložene. U nastojanju da zadovolje svoje potrebe, nailaze na brojne prepreke, kao sto su krovovi, drvece, automobili I naravno psi. Tako se i dešavaju različite vrste povreda kao I prelomi kostiju. Prelom predstavlja najteži oblik prekida kontinuiteta koštanog tkiva. Prelomi mogu biti otvoreni I zatvoreni, prosti ili slozeni sa gubitkom dela koštanog tkiva.Prelomi se mogu dijagnostikovati pregledom, a precizne informacije o vrsti I težini preloma postavljamo nakon rentgenskog snimanja (RTG snimanje). Prvi korak u terapiji nakon dijagnostikovanja preloma je stabilizacija mace. Nakon što se maca stabilizuje pristupa se adekvatnoj sanaciji preloma stavljanjem gipsa, udlaga ili sto je najcesce kod kućnih ljubimaca osteosintezom. Prelomi ekstremiteta mogu biti sa dislokacijom i bez dislokacije fragmenata kosti. Koštano tkivo ima dobru sposobnost regeneracije i zarastanja uz uslov da se prelomljeni delovi kosti spoje i dobro fiksiraju - imobilišu. Imobilizacija i apsolutno mirovanje su važni za zarastanje koje traje minimum 3 - 4 nedelje. Nakon toga postepeno se uvodi fizička aktivnost i u tom smislu veoma korisna se pokazala fizikalna terapija. Fizikalnom terapijom se vraća mobilnost ekstremiteta i obezbeđuje prilagođavanje na nove fizičke aktivnosti.

 

 

Slučaj mačka Mimi

 

 

Mačak Mimi, starosti 4 meseca dolazi u ambulantu nakon bliskog susreta sa nemačkim ovčarom. Primećujemo da se ne oslanja na zadnju levu nogu I da ima jak otok u tom delu. Nakon palpacije utvrdjujemo da postoji prelom butne kosti. Da bi videli o kakvom tipu preloma se radi I da li postoji unutrašnje krvarenje i druge povrede, pristupamo rentgenskom snimanju. Na rentgenskom snimku vidimo da nema unutrašnjeg krvarenja, I da postoje dva preloma.

 

 

Prvi prelom je kompletan prelom leve butne kosti sa dislokacijom I njega ćemo sanirati osteosintezom, a drugi prelom je prelom krila desne lopatice koji je mali I nije za sanaciju. Nakon stabilizacije Mimi pristupamo operaciji butne kosti. Mimi u narednih nedelju dana dolazi na svakodnevnu kontrolu I terapiju. Tokom perioda zarastanja rane Mimi nosi viktorijansku kragnu kako ne bi lizala ranu I grickala konce. Mimi se brzo oporavlja I već nakon nedelju dana pocinje da se oslanja na povredjenu nogu I da je koristi.

 

 

Nakon kontrole posle mesec dana Mimi je porastao, trči, skače I uživa u životu na četiri noge.

 

Dr vet. med. Jelena Ćosović-Šekularac